Lördag 29 juni

Röder eller Norrskärgården, 8 sjömil öster om Rödlöga. är utan tvekan en av de vackraste platserna man kan komma till i Stockholms skärgård! Här möts hav och berg, fågel- och djurliv i en tidlös poesi. Ögruppen har fått sitt namn av att berggrunden innehåller röd fältspat.

Röder är kanske mest känt för den by av sjöbodar som finns på Storskäret. Bodarna härstammar från de provisoriska redskaps- och övernattningsbodar som stod här när Röder var ett kronohamnsfiske. När staten sålde ut Röder splittrades fastigheten i ett mycket stort antal andelar eftersom varje andel gav rätt till jakt och fiske. Under den omfattande spritsmugglingen under 1920- och 1930-talen gömdes många liter illegalt införd sprit i bodarna på Röder i väntan på omlastning.  En av de mer berömda bodägarna härute är Carl Smitt (1869-1925), som var direktör, långfärdsseglare och ägare av flera berömda segelbåtar och förstås medlem i Pelarorden. Hans bod är lite större än de andra och står också lite utanför byn…Nu vårdas bodarna på Röder varsamt av sina delägare och de hälsar nu ångfartyget Blidösund välkommen tillbaka!

Denna tur utgår från Furusunds ångbåtsbrygga och går också in till Köpmanholm, alla trafikbryggorna i Blidösundet t.o.m. Glyxnäs. Vår kapten Göran Sjödin kommer att föra oss på ovanliga och vackra vägar till och från Röder, där vi gör 2 timmars uppehåll. Han kommer också ledsaga oss under färden med sina stora kunskaper om skärgårdens historia.

Blidösunds 1:a klass ångbåtsmatsal och bar är öppen på denna tur.
Sittningstider i 1:a klassmatsalen
11.00 – 12.30
14.30 – 16.30
17.00 – 19.00

Bordsbokning på tel: 08-24 30 90