Lördag 10 augusti – Till Gillöga

Myriader av låga, kala, vindpinade skär som genomkorsas av tusentals grunda små kanaler och sund – Gillöga är en helt egen värld. Den högsta punkten, finns på Storskäret med den blygsamma höjden 10 meter över havsytan. Gil är fornordiska för klyfta och den verkliga klyftan finns i havet mellan Gillöga och Lilla Nassa,  med en djuphavsränna som går ner till 121 meters djup. Ögruppen såldes på auktion i Norrtälje 1855 och gick till Möjaborna framför näsan på Blidöborna som tagit för lång tid på sig över isarna. De flesta bodarna finns idag vid kanalen mellan Öster och Västerskäret. Roland Svensson och Sven Barthel tillbringade mycket tid härute med Möjaborna när de fiskade och jagade, lyssnade på alla berättelser och tog djupa intryck av det gamla självhushållet, vilket ledde till den klassiska boken: Gillöga – en utskärgård som utkom 1945.

Om väder och vindar står oss bi så kommer vår kapten Göran Sjödin lägga till med Blidösund på de underbart vackra flathällarna på Norrskäret med fri vy ut mot Svenska Högarna.

Denna tur utgår från Furusunds ångbåtsbrygga och går också in till Köpmanholms brygga och alla trafikbryggorna i Blidösundet t.o.m. Glyxnäs. Vår kapten Göran Sjödin kommer att föra oss på ovanliga och vackra vägar till och från Röder, där vi gör 2 timmars uppehåll. Han kommer också ledsaga oss under färden med sina stora kunskaper om skärgårdens historia.

Blidösunds 1:a klass ångbåtsmatsal och bar är öppen på denna tur.
Sittningstider i 1:a klassmatsalen
11.00 – 12.45
14.30 – 16.30
17.00 – 19.00
Bordsbokning på tel: 08-24 30 90