Lördag 14 augusti

Från Furusund och Blidösundet

Det sägs att det finns en ö för årets alla dagar på Stora Nassa och ön har ofta kallats för Storskärgården av skärgårdsborna. ”Nassan” (inkl. Lilla Nassa) är ett gammalt kronofiske från Gustav Vasas tid viket betydde att vem som helst hade rätt att fiska där bara man betalade skatt till fogden på ön (oftast i form av fisk). Stora Nassa är en av de få utskärgårdar som har haft bofast befolkning, som mest bodde det 1871 38 personer härute, det fanns t.o.m. skola! Sist kvar på ön blev den legendariska ”Antegubben”; Anders Österberg som sköt sin sista säl strax innan han skulle fylla 90 år 1924. Han sålde sedan till familjen Nathanson som fortfarande förvaltar ögruppen på ett mycket förtjänstfullt vis och som nu har välkomnat Blidösund till huvudön; Stora Bonden. Senaste besöket var för 17 år sedan, så det är på tiden att vi återigen kan välkomna våra resenärer att gå upp på toppen av Stora Bonden och njuta av den magnifika utsikten över denna storslagna utskärgård!

Denna tur utgår från Furusunds ångbåtsbrygga och går också in till Köpmanholms brygga och alla trafikbryggorna i Blidösundet t.o.m. Glyxnäs och Sandvikens bygga på Blidös östra sida. Vår kapten Göran Sjödin kommer att föra oss på ovanliga och vackra vägar till och från Stora Nassa, där vi gör dryga 2 timmars uppehåll. Han kommer också att guida oss under färden med sina stora kunskaper om skärgårdens historia.

Blidösunds 1:a klass ångbåtsmatsal och bar är öppen på denna tur.
Sittningstider i 1:a klassmatsalen
Första sittningen: 11.00 – 12.45
Andra sittningen: 14.30 – 16.30
Tredje sittningen: 17.00 – 19.00
Bord bokas när du köper din biljett här på hemsidan

Med anledning av den rådande pandemin så kommer vi att ta ombord ett begränsat antal passagerare och även servera ett reducerat antal gäster i restaurangen, så att det är gott om plats för alla!
Vi har också rutiner för att alla ska kunna hålla avstånd vid köbildning, vi desinficerar regelbundet utsatta ytor ombord flera gånger på varje resa och är som alltid ytterst noggranna med hygienen i köket och vid hanteringen av livsmedel.

Och er kära gäster uppmanar vi: Åk bara med Blidösund om du känner dig helt frisk, håll avstånd till andra gäster och  besättningen och tvätta händerna i minst 30 sek, ofta!