Skärgårds-stiftelsens vänresor

Till Marskär och Tistronskären

Skärgårdsstiftelsens vänresor till Marskär och Tistronskär

26, 27, 28, 31 augusti

Endast för medlemmar i Skärgårdsstiftelsens vänförening

I sensommartid gör vi fyra resor till Stockholms södra ytterskärgård. Följ med rymliga m/s Sjöbris från Skeppsbron ut till havsbandet utanför Fjärdlång. Vår kapten Göran P Sjödin är som vanligt även ciceron och berättar initierat för oss om allt intressant utefter färdvägen. Som alltid har han rekognoscerat såväl rutt som landstigning i detalj för att ge oss en säker och givande totalupplevelse.

Färden går via Baggensstäket där de härjande ryssarna anföll för 300 år sedan denna sommar. Slaget vid Stäket får vi oss beskrivet medan vi glider förbi stridernas stränder. 

Marskär

Första strandhugget gör vi på Marskär utanför Fjärdlång. Här får vi njuta av horisonten i blickfånget och de släta klipporna längs utsidan av ön. Marskär har varit obebodd sedan slutet av 1800-talet men några gamla husgrunder vittnar om att det bott folk här för länge sedan. Nu skänker oss ön en fantastisk naturupplevelse.

Tistronskär

Strax utanför Gillinge vid den öppna fjärden mot Biskopsö ligger det privata Tistronskär som familjen Horngren ägt i över 100 år och sedan 1952 haft som året runt-bostad med får och ålfiske. Här välkomnas vi nu att promenera runt i en nyröjd natur och uppleva sevärdheter som bl a ett gammalt utsiktstorn skapat av en ångbåtsskorsten!

Hemresan går sedan via Mörtö Bunsö och bl a det osannolikt pittoreska Älgösund.

Vi hoppas att väder och vindar ska stå oss bi, men som vanligt förbehåller vi oss rätten att lägga om rutten och mål om vädret så vill. Grova skor eller joggingskor rekommenderas. Medtag gärna regnkläder. En kikare och en karta/sjökort ger resan ytterligare en dimension.

 

 

E-postadress