Skärgårds-stiftelsens vänresor

Till St Kalholmen och Äpplarö

 Försommarens vänresor går till Stora Kalholmen och Äpplarö

18, 20, 21 maj 2019

Endast för medlemmar i Skärgårdsstiftelsens vänförening

Följ med ut i försommaren bland kobbar och skär. Vår oumbärlige kapten och ciceron Göran Sjödin engagerar med spännande guidning medan vi passerar öar, hus, fyrar, intressanta fartyg och ofta en och annan havsörn.
I år uppmärksammar vi Skärgårdsstiftelsens 60-årsjubileum under våra resor till Stora Kalholmen och Äpplarö i mellanskärgården. Vår kapten och ciceron Göran P Sjödin varierar resvägen med att ta utvägen via Gällnö port och hemvägen via Örsö. Från Kalholmen till Äpplarö går vi genom Paradiset.

På Stora Kalholmen som var Skärgårdsstiftelsens första förvärv i början av 1960-talet går vi iland för att titta in i vandrarhemmet och träffa Lotten Andersson och Eva Kullgren som driver rörelsen här. Tillsynsman Björn Sundberg samt några av våra jordbruksarrendatorer finns på plats med skärgårdens kanske minsta marknad. Det vackra huset som inrymmer Stora Kalholmens vandrarhem var en gång Livmedikus Anselm Larssons sommarbostad och blev på 1960-talet ett av skärgårdens första vandrarhem.

Kring lunchtid går vi vidare till blommande Äpplarö i Gällnan, norr om Ingmarsö. Här tillbringade bl.a. upptäcktsresanden Sven Hedin flera somrar på 1880-talet. Och en av grundarna till Åhléns varuhus hade sommarhus på ön. Mitt på ön ligger Äpplarö Gård, som sedan 2009 drivs av familjen Johansson. I hagarna betar familjens Klövsjöfår och kring stallet pickar hedemorahönsen. Här välkomnas vi av Äpplaröbor som lovat att visa och berätta mer för oss om ö-livet, historia och om öns natur och Naturvårdsförening samt om medlemmarnas insatser för restaurering och skötsel av gammal odlingsmark. Här finns även fina promenadstigar för dig som föredrar att sträcka på benen och njuta av ön på egen hand.

Vi hoppas att väder och vindar ska stå oss bi, men som vanligt förbehåller vi oss rätten att lägga om rutten och mål om vädret så vill. Grova skor eller joggingskor rekommenderas. Medtag gärna regnkläder. En kikare och en karta/sjökort ger resan ytterligare en dimension.

 

 

E-postadress