Exklusivt paketarrangemang där man får följa utvecklingen av Stockholms försvar från dansk- till rysskräck. En resa från innerskärgårdens snickarglädjevillor, via mellanskärgårdens lummiga labyrint av öar och sund till ytterskärgårdens underbara badklippor vid Ålands Hav.

Ni bor i vackra rum med mycket historia och reser bekvämt med de moderna skärgårdsbåtarna Sjögull och Sjöbris. Alla båtresor, boende inkl. lakan, frukost och städning ingår liksom entré och guidning på Vaxholms Fästnings Museum, Siaröfortet och Batteri Arholma. Tillfälle till sol och klippbad!

DAG 1

Mitt inne i hjärtat av Stockholm med Stockholms Slott i fonden så kliver vi vid Strömkajen framför Grand Hotell ombord på m/s Sjögull eller Sjöbris för att lämna storstadens varma asfalt för skärgårdens svalkande bris över fjärdar och i sund. Efter en knapp timmes resa kliver vi av i skärgårdens huvudstad Vaxholm och tar oss över till den gamla borgen på andra sidan Fästningssundet. Efter incheckning i något av de fantastiskt vackra rummen på Kastellets Bed & Breakfast som huserar i en av de historiska byggnaderna, så kan vi besöka Fästningsmuseet som ger en utmärkt introduktion i det svenska kustförsvarets historia.

DAG 2

Efter en god frukost så hämtar m/s Sjögull eller Sjöbris upp oss direkt från Vaxholms Kastell för att fortsätta ut från innerskärgårdens snickarglädjevillor till den lilla Kyrkogårdsön . Denna lilla ö mitt i den livligt trafikerade Furusundsfarleden blev 1916 platsen för bygget av den mest moderna försvarsanläggningen som ditintills byggts; Siaröfortet. Vi går av båten vid ångbåtsbryggan och checkar in på Vandrarhemmet som är inrymd i den vackra logementsbyggnaden i trä från 1916. Vi har gott om tid för en guidad tur runt fortet, antingen med levande guide eller på egen hand med audioguide, för bad, boulespel, grillafton, bastu m.m.

DAG 3

Den här dagen är båtresan betydligt längre och det finns möjlighet att beställa lunch ombord i Sjögull/Sjöbris caféer. Vi sicksackar oss igenom Blidösundet och kommer sedan ut på vidare vatten förbi Kapellskär och Fejan och plötsligt ser vi öppet hav, nu är vi framme vid Stockholms Skärgårds nordligaste utpost; Arholma! Vårt mål är den tidigare superhemliga försvarsanläggningen Batteri Arholma, en del av havsbandslinjen och en av de viktigaste utposterna under kalla kriget som nu har förvandlats till Arholma Nord Archipelago Lodge. Ett paradisiskt boende precis vid Ålands Hav, underbara klippor och orörd natur som tillhör det finaste i hela skärgården. Resten av eftermiddagen kan t.ex. tillbringas i solen på de släta klipphällarna. Vi somnar till ljudet av havsdyningen som rullar in i viken…..

DAG 4

Efter frukosten så är det dags att få uppleva kalla krigets vardag genom att följa med på den timslånga guidade turen genom Batteri Arholma. Vi har sedan nästan hela dagen för vandringar, sol och bad. På eftermiddagen avgår Sjögull eller Sjöbris åter mot huvudstaden och vi kan avnjuta en god middag ombord, kanske med ett glas vin till innan vi med kvällssolen rätt förut återkommer till Stockholm från Saltsjön , kanske världens vackraste entré till en huvudstad?